Restauratie van een met elzenwortel gefineerde staande klok Fromanteel & Clarke, eerste helft 18e eeuw. Prachtige complete klok, uit een gekoesterde collectie, maar hard toe aan onderhoud.

Bij deze kast was de ebbenhouten omlijsting rondom de deur beschadigd, waardoor enkele stukken ontbraken en gecompleteerd moest worden. Daarnaast was er veel fineer losgelaten aan beide zijkanten van de romp. Verder was er een krimpnaad aan de voorzijde van de voet, welke hersteld moest worden en waren er een aantal vlakken behoorlijk verkleurd.

Op de eerste foto is te zien in welke mate het zonlicht zijn sporen had nagelaten, elzen wortel wordt vaak eerst gekleurd voordat het wordt afgewerkt, (zie foto deur) de kast is voornamelijk met was afgewerkt en kon met een prachtig patin worden hersteld.

Op de derde foto het aanlijmen van de losgekomen fineer, foto 4 toont het completeren van de ebben sluitlijst op de deur. Het originele profiel is hier handmatig in vorm geschraapt, zodat oud en nieuw materiaal samen een compleet geheel vormen.

De volgende 2 foto’s tonen de deur die geheel afsluit en passend gemaakt wordt in de romp van de kast.

Daaronder de kap, met veel ebbenhouten delen, welke her en der zijn gecompleteerd.

Het ajourwerk , 2x bovenaan schoongemaakt en opnieuw gemonteerd waarna de gehele kast is opgewerkt met een aantal harde waslagen om de oorspronkelijke uitstraling te verkrijgen.

Het uurwerk werd bij Joost Jongerius in Wagenberg onder handen genomen waarna we gezamenlijk de klok hebben afgeleverd.