Veel voorkomende werkzaamheden meubelrestauratie

Fineerwerk aanvullen of opnieuw fineren

Met de meest uiteenlopende fineersoorten van verschillende diktes. Vaak zijn er door droogte stukjes fineer losgekomen of afgebroken en worden dan aangevuld of indien nodig een heel deel opnieuw gefineerd. De fineerdikte, vaak periodebepalend, wordt hersteld met fineer uit dezelfde tijd.
Ook gebeurt het vaak dat het fineer alleen losgelaten is, het is dan kwetsbaarder en het is dan raadzaam om dit vast te lijmen.

Constructief in orde maken van houtverbindingen

Droogte of constructieve veranderingen door de jaren heen, origineel en stevig maken. Het loshalen van constructies, schoonmaken en opnieuw construeren met reversibele lijmen.

Herstellen afwerking met behoud van leeftijd

Natuurlijke materialen werden destijds gebruikt om het hout te beschermen, zoals harsen, schellak/politoer of bijv. bijenwas, met het opnieuw afwerken kan een eerdere afwerking hergebruikt worden en zo leeftijd worden behouden.

Kleur/glans herstellen

Vlekken of verkleuringen door zonlicht of vocht herstellen. De meeste verkleuring van een houtafwerking die door zonlicht is ontstaan bevindt zich in het dunne afwerklaagje, i.p.v. in het houtoppervlak. Hierdoor kan de kleur hersteld worden zonder het hout aan te tasten.

Gangbaar maken van deuren of lades

Klemmende/krakende gebruiksmeubelen weer bruikbaar maken. Slijtage aan ladegeleiders e.d. herstellen.

Houtdraaiwerk

Een afgebroken gedraaide tafelpoot maken, een pinakel of een bolpootje onder een meubel herstellen. Ook kan een beschadigd gedraaid deel hersteld worden, zonder alles te vernieuwen.

Handgemaakte profielen of lijsten bijmaken

Vaak is er van een meubel een lijstje stuk of het ontbreekt helemaal. Dan kan een dergelijk lijstje precies worden nagemaakt, met bijv een trekschaaf wordt het profiel nagemaakt een gecompleteerd.

Opdrachten vanuit verzamelaars, musea, vanuit de handel of particulier.